Onze vakantie verschoof dit jaar naar september/oktober. Gelukkig kan het weer deze maanden in Polen nog verrassend mooi zijn. Zo is het ook gebleken.

Onderweg, in Duitsland regende het pijpenstelen. Eenmaal over de grens kon ons geluk niet op, het was prachtig. We reisden richting het Noorden.

Ten Oosten van de steden Szczecin en Swinoujście vonden we een appartement in een badplaatsje, Dziwnów.

Dziwnow, uitzicht tien hoog
Dziwnow, strandwandeling

Onze eerste paar dagen van de vakantie: een appartement tien hoog met een indrukwekkend uitzicht, zee aan de ene kant en de landerijen aan de andere kant. Elke ochtend trokken we de gordijnen opzij om de zon te zien.

Na het ontbijt een lange strandwandelingen, mooie luchten, ‘obiad domowy‘ tussen de middag, in een eettentje in de buurt, en de rust.

De lange kust aan de bovenkant van Polen is  een ideale combinatie van bos, duinen en strand. Hoe verder langs de kust, naar het Oosten wordt het duinengebied breder.

Onze reis langs de zee ging verder naar Gąski, in de buurt van een badplaatsje Mielno. Op een lange boulevard langs het strand mag men gezien worden. En opnieuw brede stranden en de gezelligheid van mensen.

Gaski, kliffen en strand

Polen zijn ware genieters. Op zo’n mooie, warme dag blijven ze met hun hele gezinnen op strand tot dat het bijna donker is. Iedereen geniet op zijn eigen manier, met een boek, met een groepje vrienden, Nordic-walking aan het beoefenen ….. 

Het water was aangenaam om een voetje te baden, maar sommigen dompelden er helemaal in.

Ik vind het heerlijk om te zien hoe mijn Hollandse man van al deze momenten aan het genieten is, en ik met hem mee.

We houden van water. Een paar dagen mochten we in het huisje van onze vrienden blijven, dit keer aan het meer en in het bos. Het zijn van die plekken waar je van de stilte pijn in je oren krijgt.

merengebied, omgeving Starogard Gdanski

Polen is ongeveer zeven keer groter dan Nederland en rijk aan natuur, water en bossen.

Een groot, breed gebied in Polen vormen meren.  Gelijk Denemarken en Duistland is Polen gevormd door de ijskappen. De terugtrekkende ijskappen lieten o.a. een breed merengebied achter. Een prachtig gebied om te varen, vissen of gewoon van de stilte te genieten.

Gdansk, oude stad/markt/Neptunus. Bron: pl.abpoland.com

Het doel van onze reis is Gdansk, waar ik geboren en getogen ben.

Ik realiseer me dat ik de stad op een andere manier bekijk en bewonder.

Sinds 30 jaar is de stad veel veranderd, op het oog is er veel tot zijn recht gekomen. Ik geloof dat bijna elk gezien haar eigen woning (hoe klein ook) heeft gekocht. Eind jaren 90-tig kwam een regeling en een kans voor de Polen om weer, since 1939, een eigenaar te worden. Mensen hebben zich verenigd om hun eigendom te onderhouden. De huizen worden opgeknapt, de mooie architectuur is weer zichtbaar.

De omgeving van Gdansk, maar ook verder naar Sopot en Gdynia is rijk aan bossen en morena heuvels.

strand met kliffen – Gdynia-Orlowo

Langs de kust pronken de kliffen.

Gdansk, Zaspa – begraafplaats WOII

Tijdens een wandeling met de hond bezochten we deze begraafplaats. Één van velen, waar de Poolse slachtoffers van de WOII begraven liggen. Gemarteld door de Gestapo, vermoord in de concentratiekamp Stutthof …

hel-polen
Hel, Polen. Bron: polishgreatness.blogspot.com

En opnieuw zoeken we de zee op. Een paar uurtjes rijden en we bevinden ons op het uiterste puntje van de peninsula, Hel.

Enkele toeristen, harde, frisse wind en heerlijk uitwaaien.

dorpje Hel, het strand

De tijd vliegt snel voorbij, vooral de laatste week van onze vakantie.

We blijven ons verwonderen over mijn Polen, een prachtig land, zeer dynamisch en vooruitstrevend.

Een rijke cultuur en geschiedenis bieden volop aan bezienswaardigheden.

Ook eten heeft een lange traditie in Polen. Men vindt genoeg eetgelegenheden, van street food tot top restaurants. Het is elke keer een feest! Als tourist kun je ook overal met je credit card terecht.