Op een dag ging ik kijken of er nog meer bloggers op internet zijn, die over Polen schrijven. Ik vond er één. Met belangstelling nam ik zijn forum door en ik vond een reden om een brief aan hem te schrijven.

 

Beste Blogger,

 

Met belangstelling heb ik jouw blog en forum gelezen. Ik vroeg me wel af uit welke bronnen je de informatie put.

 

Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat deze uit één bepaalde hoek komt. Hetzelfde idee overvalt me als ik krantenberichten over Polen in Nederland lees.

 

Een desinformatiecampagne rond Polen, rond de Poolse bevolking en de nieuwe regering, die vooral intensief vanaf 2015 gaande is, brengt veel verwarring teweeg, ook onder de Polen. Het is dan zeer moeilijk het kaf van het koren te scheiden.

 

Misschien is het je onbekend dat men de media in Polen in de “Poolse media” en de “Pools-talige media” verdeelt.

 

De “Pools-talige media” zijn strikt anti-Pools. Best verwarrend, niet waar? Daar behoren Gazeta Wyborcza en de Duitse media (alles wat eigendom van Axel-Ringier-Springer in Polen is) toe.

 

De Duitse media bezitten 75% van de media marktaandeel in Polen. Bizar, hé? Een vraag rijst naar boven: hoeveel marktaandeel hebben de Poolse (of überhaupt de buitenlandse) media in Duitsland?

 

Met de “ronde-tafel-afspraken” in 1989 werd deze scheve situatie mogelijk gemaakt, wat de (post)communisten al te graag uit eigen persoonlijk belang deden.

 

De Axel-Ringier-Springer realiseert met zijn media-aandeel puur de belangen van de Duitse politiek in Polen. Maar om dit beter te begrijpen heb je meer kennis over de (recente en verdere) Poolse geschiedenis nodig.

 

Dit Duits media concern, zowel Gazeta Wyborcza verplichten de journalisten volgens een bepaalde richtlijn te schrijven.
In Polen geldt nog steeds de communistische regel dat een journalist de ‘lijn’ van de krant moet volgen, anders kan hij of zij ontslagen worden.

 

Het is wel zeer triest, dat er ook een groep Poolse journalisten bestaat, die dit soort werkvoorwaarden accepteert. Alleen om die reden is de mediahervorming in Polen zo belangrijk.

 

In Polen en in het buitenland zijn veel waardevolle bronnen van informatie over Polen te vinden, die ik je graag zou willen aanbevelen, bijvoorbeeld:

 

wPolityce.pl, wSieci.pl, Wprost.pl, GadowskiTV, Max Kolonko Tv (uit New York), RepublikaTV, wRealu.pl, Klub Ronina e.z.v.

 

Er zijn ook zeer goede wetenschappers, historici, schrijvers en onderzoeksjournalisten, zoals:

 

professor Marek Chodakiewicz (geschiedenis, wetenschap – schrijft in Amerika), Matthiew Tyrmand (schrijver, America), Leszek Zebrowski (historicus), professor Andrzej Nowak (historicus), dr. Ewa Kurek (historica), professor Mieczyslaw Ryba (historicus), professor Slawomir Cenckiewicz (historicus) e.z.v.

 

Ik kan je ook uitnodigen om mijn blog te lezen om een ander geluid  te horen en om uit de matrix van desinformatie te stappen.

 

Voor nu wens ik je veel succes en moed om dit te doen.

 

Met hartelijke groet,