VERKLARING:

Onlangs kreeg ik een vraag van een zeer goede vriend of ik na 60 blogs ergens in mijn schrijven spijt van kreeg of er iets in zou willen veranderen. Deze vraag sloeg de spijker op zijn kop. Er zijn nl twee á drie blogs (#3-#4-#5), die ik met de kennis van nu anders zou hebben geschreven.

De titel van de blogs #3-4, “De georganiseerde brutaliteit” was intuitief zeer goed getroffen. Wat op dat moment in het parlement en in het land gebeurde was een georganiseerde brutaliteit. Toen wist ik nog niet, dat de z.g.n. ‘goede jongens’ en de ‘slechterikken’ in het politiek spectrum, één en dezelfde ‘partij’ toen en nu vertegenwoordigen, nl de globale elite.

De partij PiS, die zichzelf ‘rechts’ noemt en z.g.n. voor recht en rechtvaardigheid staat, is in wezen een marxistische, linkse partij. Ze onderdrukt de werkende mensen en de middelgrote ondernemingen. Nu in de covid-affaire misbruikt ze elke mogelijke wet. Als er op aankomt, krijgt ze ook volledige steun (i.v. stemmen in het parlement) van de oppositie, die in deze blogs de naam totale oppositie draagt.

Wat ‘De strijd van Solidarność…’ in wezen betekende, was de naam Solidarność verder aan de bevolking te vermarkten, om miljoenen stemmen in de verkiezingen veilig te stellen. Deze stemmen gaven PiS in 2015 een absolute meerderheid in het parlement. Om alleen aan te geven, hebben ze binnen vier jaar meer dan 30 extra belastingen doorgedrukt. Geen door hen gegeven belofte gerealiseerd, eerder de Poolse bevolkingen in een steeds grotere verdrukking gedreven.

PiS heeft Beata Szydlo snel door Mateusz Mazowiecki vervangen. Sinds 2018 hebben meer leden van de regering PiS plaats voor een ander moeten maken. Wie zijn de nieuwe mensen? Stuk voor stuk komen ze uit de oude communistische gaarde. Dit geeft aan dat Solidarność en PiS vanaf het begin door de communistische veiligheidsdiensten zijn aangestuurd. De verbanden gaan verder dan alleen Pools gebied.

Het lijkt erop dat de oppositie de onzekerheid en verwarring onder de mensen probeert te creëren om ze te overtuigen dat er iets slechts gebeurt in het land.
Maar wat heeft de nieuwe regering van Beata Szydło in zijn eerste jaar tot nu toe bereikt?
De Premier in haar toespraak:
“De oppositie in Polen praat over de slechte staat van het land en ze klaagt daarover in het buitenland, maar deze regering heeft tot nu toe meer gedaan dan haar voorgangers in 8 jaar tijd. We komen met de oplossingen en hervormingen die we aan de burgers de afgelopen jaren hebben beloofd. Het gaat over:
Gezinnen: 
 • gedurfd pro-gezin programma 500+ ingevoerd:
 • dit programma heeft een stabiele financiering en zijn effecten zijn nu al zichtbaar
 • het Rapport Europees Netwerk Tegen Armoede meldt de vermindering met 94% van de extreme armoede onder de kinderen in Polen
 • het programma omvat 1 300 000 kinderen die op het platteland leven
 • de middelen komen bij 63% van de kinderen onder de leeftijd van 18 jaar
 • de grootste steun die het platteland ooit na de oorlog in Polen heeft ontvangen

Boeren en hun producten, de regering heeft:

 • aan de boeren de eerdere voorschotten uit de EU-subsidies verstrekt. Reeds ontvingen ze daar 10 miljard PLN van
 • boeren het makkelijker gemaakt om hun gewassen rechtstreeks te verhandelen
 • de maatregelen genomen die de Poolse grond beschermen
 • een wetsvoorstel aangenomen dat de boeren bredere toegang tot de verzekeringen verschaft

Arbeidsmarkt

 • de werkloosheid is nu het laagste in de afgelopen 25 jaar
 • de pensioengerechtigde leeftijd is hersteld, voor mannen op 65 en voor vrouwen op 60 jaar
 • het minimumloon is tot 2.000 bruto verhoogd
 • het minimum uurloon is op 12 PLN vastgesteld

Woningen

 • er is een proef ‘woning 500+’ gestart (red.I.V. tot nu toe alleen in één gemeente. Hier is samenwerking van de burgemeesters voor nodig. De meerderheid van de burgemeesters op dit moment is van de partij Burgerplatform (PO), de totale oppositie. Volgend jaar zijn de lokale verkiezingen en dan is er meer kans op uitbreiding van dit project)

Pensioenen

 • het minimumpensioen tot 1000 PLN verhoogd
 • voor de senioren gratis geneesmiddelen ingevoerd

Ontwikkelingsprogramma voor Polen

De regering implementeert een verantwoord programma, waarin iedereen in de winst uit de groei van de economie deelt en niet alleen een kleine elite:

  • het ontwikkelen van kleinere steden en regio’s
  • het herstellen van de industrie
  • het steunen van het ondernemerschap door de belasting voor ondernemers te verlagen van 19% naar 15%
  • het effectief afdichten van het belastingstelsel. Dit jaar alleen bleef 11 miljard PLN in het budget. (red. I.V.: in de tijd van de vorige regering verloor Polen elk jaar 50 miljard PLN aan BTW uit het budget door corruptie)
De premier Beata Szydło noemde 2016 een goed jaar en ze verzekerde de burgers van de stabiele financiering voor alle programma’s en voornemens van de regering voor volgend jaar. Wat we alleen nodig hebben, zei ze, zijn de rust en constructief werk.
De inhoudelijke oppositie is het zout van de democratie, zei de premier. Maar vandaag hebben we dit soort oppositie niet. Het gegil en geschreeuw zijn geen vervanging voor de goede plannen voor de burgers.
Polen is een vrij en democratisch land. De oppositie kan protesteren en haar mening uiten, maar ze moet ook de mening van de andere landgenoten respecteren. Je kunt een ander de rechten, die je voor jezelf eist niet onthouden, want dit is de aantasting van de democratie.
De premier riep de oppositie tot het nemen van haar verantwoordelijkheid. Ze noemde het een gezamenlijke verantwoordelijkheid en de verplichting aan de kiezers ongeacht de verschillen en vooroordelen. Ze spoorde de oppositie aan tot een dialoog.
Wat de oppositie doet (red. I.V.: het verstoren van het werk van het parlement), noemde ze een delict tegen het algemeen belang. De Polen verdienen vrede, veiligheid en stabiliteit, en alle activiteiten van de overheid zijn daar op gericht.”
Bron:

toesprak van de premier Beata Szydło, 16-12-2016