Over de blog

21 mrt
2017

Een ander geluid –

 

Een informatieve blog over de Poolse geschiedenis en actualiteiten, die elke drie weken verschijnt.

 

Over Polen bestaan mythen en stereotypen die niet met de werkelijkheid kloppen.

 

Volgens Marek Chodakiewicz, professor geschiedenis en wetenschapper uit Washington “.. ziet men Polen door middel van een zeer beperkt en restrictief geschreven Duitse, Russische, Oostenrijkse, Sovjets en Joodse geschiedenis.
Polen is praktisch gezien afwezig als onafhankelijke factor bij het wetenschappelijk debat in het Westen. Deze afwezigheid is vooral schrijnend in relatie tot de Tweede Wereldoorlog.”

 

De communistische dictatuur tussen 1944 en 1989 maakte het voor de Polen onmogelijk om hun versie van de geschiedenis in het Westen te verdedigen.

 

Na de val van het communisme werd Polen onder de mom van “democratie”,”pluralisme”, “tolerantie” en “strijd voor mensenrechten” bijna 27 jaar in de greep van de (post)communisten gehouden. Opnieuw was er geen ruimte voor de waarheid over de Poolse geschiedenis, de media in dienst van de politiek manipuleerden het nieuws.

 

Deze blog is een bijdrage aan het ware verhaal over Polen, geïnspireerd door de fantastische historici, filosofen, wetenschappers en onderzoeksjournalisten.

 

De doelgroep is vooral het Nederlandse publiek. De Poolse versie zal een tegemoetkoming zijn aan mijn familie, vrienden en iedereen die deze blog wil lezen.

 

Geef een reactie